Skip to main content

Miksi valita sinkkinikkeli? Entä miksi sähkösinkitys? Oikean pinnoitteen valinta on ratkaisevassa roolissa lopputuotteen laadun ja kestävyyden kannalta. Tässä artikkelissa avaamme, mistä syistä kannattaa valita sinkkinikkeli ja toisaalta, milloin sähkösinkitys ajaa asiansa. Ennen lopullista valintaa suosittelemme kuitenkin konsultoimaan ammattilaisiamme, jotta saat varmasti tarpeisiisi parhaiten sopivan pinnoitteen.

Valitettavan usein pinnoitteen valintaan ei osata panostaa, koska ajatellaan, että tuotteen materiaali itsessään on riittävän laadukas. Laadukkainkin materiaali vaatii kuitenkin tuekseen onnistuneen ja juuri kyseiseen käyttötarkoitukseen valitun pinnoitteen.

Pinnoitetta valitessa on tärkeää huomioida, mihin käyttöön tuote tulee ja millaisia olosuhteita on siedettävä. Mitä haastavimmissa olosuhteissa tuotteen tulee palvella, sitä suuremmaksi pintakäsittelyn merkitys kasvaa.

Valitse sinkkinikkeli, kun tuotteen tulee kestää

Sinkkinikkeli on ehdoton valinta silloin, kun tuotteelta vaaditaan erinomaista kulutuksenkestoa sekä poikkeuksellisen hyvää korroosionkestoa esimerkiksi haastavien sääolosuhteiden vuoksi. Tutkimusten mukaan sinkkinikkeli suojaa tuotetta korroosiolta jopa kymmenen kertaa paremmin kuin muut sinkkipinnoitteet. Sinkkinikkeli on oiva valinta myös galvaanista korroosiota vastaan, nimittäin sinkkinikkelipintainen metalli ei muodosta helposti sähköparia toisen metallin kanssa. Siksi sinkkinikkeli soveltuu hyvin esimerkiksi alumiinin kiinnittämiseen. Sillä on myös muita pinnoitteita pienempi riski vetyhauraudelle.

Sinkkinikkelillä on myös erittäin hyvä lämpötilan sietokyky: se kestää jopa 300 °C:n kuumuuden, mikä tekee siitä erinomaisen pinnoitusmateriaalin esimerkiksi erilaisiin moottoreiden komponentteihin. Ruuveissa ja muissa kierreosissa sinkkinikkeli on voittamaton sen hyvän kitkanhallinnan vuoksi.

Sähkösinkitys riittää kevyisiin olosuhteisiin

Sähkösinkitys on laaja-alaisesti käytetty, edullinen ja silti kiiltävän kaunis pinnoite. Se on monelle asiakkaillemme tutuin pinnoite, sillä se on perusominaisuuksiltaan sopiva monipuolisiin käyttökohteisiin.

Valintaan sähkösinkityksen ja sinkkinikkelin välillä vaikuttaa ratkaisevasti se, mikä on lopputuotteen todellinen käyttöolosuhde: vaativissa olosuhteissa korroosionkestoon on syytä panostaa reilusti, kun taas helpommissa olosuhteissa pienempikin panostus riittää. Sähkösinkitys palvelee parhaiten sellaisissa korroosio-olosuhteissa, jotka eivät ole kovin vaativia, eli esimerkiksi rakennusten sisätiloissa. Sen vaihtamista sinkkinikkeliin kannattaa kuitenkin harkita silloin, jos pinnoitteelta toivotaan parempaa korroosionkestoa.

Pinnoitteiden hintaerot

Sähkösinkitys on sinkkinikkeliä edullisempaa, mutta kertaluonteisen kustannuksen ohella kustannuskysymyksissä on syytä huomioida koko tuotteen elinkaari. Erinomaisen korroosionkestonsa ansiosta sinkkinikkeli mahdollistaa rakenteille ja komponenteille muita pinnoitteita pidemmän käyttöiän sekä pienemmän huoltotarpeen.

Maailmalla sinkkinikkelin suosio on viime vuosina ollut räjähdysmäisessä kasvussa, kun tuotteiden kokonaislaadun merkitykseen on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota. Tähän on osaltaan johtaneet sekä aiempaa suurempi laatutietous että ympäristökysymysten asettamat paineet tuotteiden kestävyydelle. Sekä sinkkinikkeli että sähkösinkitys täyttävät RoHS- ja ELV-vaatimukset.

Pintakäsittely voi ratkaista tulevat kaupat -artikkelistamme voit lukea lisää siitä, miksi pintakäsittelyyn kannattaa panostaa.