Skip to main content

Suolasumutestillä voidaan varmistaa pinnoitteen laatu ja korroosionkesto. Standardisoidun suolasumutestin tulokset voivat olla komponenttien tilaajan vaatimus, mutta ennen kaikkea niiden avulla voidaan löytää laadukkain mahdollinen lopputulos.

Suolasumutestillä nähdään, aiheuttavatko korroosio-olosuhteet pinnoitteeseen ruostetta tai muita muutoksia ja mikäli aiheuttavat, niin kuinka nopeasti nämä muutokset kussakin pinnoitevaihtoehdossa syntyvät. Testi palvelee päätöksentekoa ja tuotekehitystä: sen tulosten perusteella voidaan kehittää tuotteen heikkoja kohtia, vertailla eri pinnoitteiden korroosionkestoa sekä todeta pinnoitteen laatu vaatimusten mukaiseksi.

Monilla aloilla on laatuvaatimuksille säätelystandardeja, joilla varmistetaan tuotteen soveltuvuus ääriolosuhteisiin. Useat laitevalmistajat vaativat komponenttitoimittajiltaan esimerkiksi todistukset MIL- tai NASM-testien läpäisystä.

Standardinmukaiset suolasumutestit

LSP:llä neutraalit suolasumutestit toteutetaan Q-FOG-suolasumukaapissa ISO 9227:2006 -standardin mukaisesti. Myös sykliset testit ovat mahdollisia.

– Testattavat kappaleet altistetaan suolasumulle standardoiduissa ja valvotuissa olosuhteissa. Pinnoitteen muutosta seurataan ja dokumentoidaan muun muassa valokuvin halutulla aikajaksolla, selvittää LSP:n asiakkuuspäällikkö Teppo Repo.

Näin voidaan simuloida esimerkiksi rannikko- ja meriolosuhteita ja testata, miten hyvin ja kuinka pitkään pinnoite sietää haastavan ympäristön olosuhteita ilman, että sen pinnalle kertyy korroosion merkkejä.

– Q-FOG on ollut yksi maailman johtavimmista suolasumutestauslaitteista jo yli 20 vuoden ajan. Se on tunnettu loistavasta suorituskyvystään sekä äärimmäisestä luotettavuudestaan, Repo kertoo.

Tuotekehitystä tiedolla – ei luulolla

Suolasumutestin aikana pinnoitteeseen voidaan tehdä myös keinotekoisesti naarmuja, jotta voidaan seurata, mitä korroosio-olosuhteet aiheuttavat vahingoittuneelle pinnoitteelle.

– Suolasumutesti on paras ja nopein tapa selvittää tuotteen korroosionkesto ilman, että tuote päästetään markkinoille ja vain toivotaan parasta sekä pelätään pahinta, Repo naurahtaa.

Repon mukaan Suomessa ei ole monia vastaavia toimijoita, jotka testaisivat itse omien pinnoitteidensa korroosionkestoa, joten LSP:lle suolasumutestit ovat hyvä tapa erottautua.

– Tarjoamme tätä palvelua, jotta voimme nopeuttaa ja helpottaa asiakkaidemme tuotekehitysprosessia sekä päätöksentekoa. Testauksen ansiosta pystymme yhdessä asiakkaidemme kanssa tekemään laadukasta kehitystyötä mitatulla tiedolla mutuilun sijaan.

Haluatko kuulla lisää suolasumutestistämme? Ota yhteyttä!